Polyvinylchlorid (PVC)

Polyvinylchlorid (PVC) er en yderst udbredt plast i flere brancher. Med varianter som hård, blød og opskummet, tilbyder plasttypen forskellige fordele og anvendelsesmuligheder. Læs videre for at få mere information om de forskellige typer PVC og deres specifikke egenskaber.

Hvad er PVC?

 

PVC er en forkortelse for polyvinylchlorid og er en amorf termoplast. I modsætning til mange andre plastmaterialer produceres det ikke kun af råolie, men derimod af en blanding af råolie og salt (NaCl).

 

Tidligere var plastmaterialet kendt for at indeholde giftige stoffer som ftalater, men moderne formuleringer erstatter disse stoffer med ufarlige alternativer. Derved overholder PVC nu REACH-forordningen.

Hård PVC i sort og grå stænger

Hvilke typer findes der?

 

Der er tre hovedtyper af plasttypen:

Hård PVC, blød PVC og opskummet PVC. Hos Induflex bearbejder vi alle tre typer og kan levere emner i denne specifikke type plast, der passer bedst til dine behov.

 

  • Hård PVC er en solid plast tilgængelig i forskellige farver. Hos Induflex bearbejder vi plader i hårde udgave i forskellige mål som f.eks. 2000 x 1000 mm og 3000 x 1500 mm.

 

  • Blød polyvinylchlorid er et transparent materiale. Når vi bearbejder blød PVC, er det ofte i ruller, og der er derfor næsten ingen begrænsning på længden af de emner, du kan få fremstillet i den bløde variant blød af plastmaterialet.

 

  • Opskummet PVC, også kendt som Vikupor, findes i mange farver og overfladetyper. Emner i den opskummet variation produceres af plader med varierende tykkelse.
Bændelgardin af blød, klar PVC
Et bændelgardin af blød PVC, der er skåret ud på skæreplotter.

Egenskaber og anvendelsesområder

 

PVC, både hård og blød, er en termoplast, hvilket betyder, at det kan smeltes og genanvendes.

 

Den hårde udgave kendetegnes ved sin stivhed, hårdhed og styrke, og det er en af de mere økonomiske plastmaterialer. Derudover har denne type plast også en god kemikalieresistens, tåler mange kemikalier og har minimal vandabsorption.

 

Når PVC bliver for koldt, bliver det krystallinsk – det vil sige, at det går i stykker ved slag. Derfor skal du være opmærksom på temperaturen i de områder, hvor dine emner i denne type plast skal anvendes.

 

Temperaturbestandigheden varierer mellem hård og blød PVC. Den hårde udgave kan normalt anvendes i områder med temperaturer mellem -10 °C og 60 °C, mens den bløde udgave kan klare temperaturer helt ned til -40 °C.

 

Hård PVC er mest udbredt i byggebranchen til tagplader, tagrender, lamper og anden belysning. Mange produkter i byggemarkeder og legetøjsforretninger er også fremstillet af hård PVC.

 

Diverse udgaver af denne plasttype er fødevaregodkendte (FKM-godkendte) og egnet til brug i fødevareindustrien.

 

Blød PVC bruges ofte i byggebranchen til gulve, også kendt som vinyl, samt til plastlameller og bændelgardiner til maskiner og anlæg. Netop de sidste typer produkter har vi stor erfaring med hos Induflex og leverer til flere større aktører i diverse industrier.

 

Opskummet PVC er ideelt til visuelle projekter som skilte og podier.

Blød, gennemsigtig PVC i rulle med hvid baggrund
En rulle med blød, gennemsigtig PVC

Alternative materialer

 

Alternativer til hård PVC:

 

Yderligere billigere plader af andre plastmaterialer som polyester (PET), polycarbonat (PC) eller polyethylen (PEHD) kan anvendes til samme formål som hård polyvinylchlorid, afhængigt af temperaturkrav, kemikalieresistens og visuelle egenskaber.

 

Alternativer til blød PVC:

 

Den bløde variant kan erstattes af silikone eller gummi i visse tilfælde.

 

Alternativer til opskummet PVC:

 

Forskellige letvægtsplader og sandwichplader minder i udseende om den opskummet variant og kan også anvendes til flere af de samme formål.

En rulle af blød PVC bliver skåret på skæreplotteren
Blød PVC skæres på en skæreplotter.

Plastbearbejdning af PVC

 

Hård polyvinylchlorid egner sig godt til spåntagende bearbejdning på f.eks. vores CNC-fræser eller -drejer.

 

Blød polyvinylchlorid kan skæres med kniv, f.eks. på en skæreplotter.

 

Opskummet polyvinylchlorid kan skæres og fræses ud, og kan yderligere præges med folie og digitalprint. Vi kan skære emner i opskummet PVC efter dine mål og også printe på en eller begge sider af emnerne.

 

Vi har flere typer PVC plader på lager, som vi gerne bearbejder for at producere dit emne inden for fem hverdage.

 

Vil du vide mere?

 

Vil du vide mere om PVC eller leveringstiden på emner? Eller er du i tvivl om, hvilken plast dit produkt skal fremstilles i? Så er du velkommen til at kontakte os – vi er klar til at hjælpe dig videre med dit projekt.

Hurtig ekspedition af din opgave

Vi skærer dit emne på vores laserskærer eller skæreplotter inden for fem dage.

Hurtig ekspedition af din opgave

Vi skærer dit emne på vores laserskærer eller skæreplotter inden for fem dage.

Laserskærer skærer i en plade af gennemsigtig akryl hos Induflex

Plast til fødevare-industrien

Leverer du maskiner eller anlæg til fødevareindustrien? Vi har stor erfaring med produktion af fødevaregodkendte emner.

Plast til fødevare-industrien

Leverer du maskiner eller anlæg til fødevareindustrien? Vi har stor erfaring med produktion af fødevaregodkendte emner.

Industritekniker indstiller CNC-drejebænk i produktionen hos Induflex

Ønsker du et produkt med dit logo?

Med print på dit produkt opnår du let et unikt udtryk. Med vores printer gengives billeder, illustrationer og tekst i høj kvalitet.

Ønsker du et produkt med dit logo?

Med print på dit produkt opnår du let et unikt udtryk. Med vores printer gengives billeder, illustrationer og tekst i høj kvalitet.

Digitalprinter er i gang med at printe lyseblå print på en gennemsigtig akrylplade

Har du et spørgsmål? Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Salgschefen fra Induflex viser en teknisk tegning til to kollegaer