Akryl (PMMA)
Hvad er akryl?
Akryl, akrylplast eller PMMA (polymethylmethacrylat), som det også kaldes, er et transparent eller farvet plastmateriale, som kan fås i mange forskellige varianter.
Akryl er en amorf termoplast, som er kendt for sine gode optiske egenskaber. Akryl fås nemlig i et utal af farver og kan tilmed fremstilles i specialfarver. Det betyder, at du kan få lavet akryl i netop dine specifikke farver.
Vi har som standard altid akryl i omkring 80 forskellige farver på lager i form af plader i forskellige tykkelser.
Akryl fås med mange overfladefinishes, f.eks. frostede, matte, blanke og spejl-overflader.
Alt i alt er akryl et meget alsidigt visuelt materiale og kan anvendes til både indendørs og udendørs formål.
Hvad er forskellen på PLEXIGLAS® og akryl?
Vi får ofte spørgsmål om, hvad forskellen er på plexiglas og akryl.
Svaret er, at der faktisk ingen forskel er. Plexiglas er nemlig et handelsnavn for akryl, så plexiglas er faktisk akryl - blot fra en bestemt producent.
Der er nemlig flere virksomheder, som producerer akryl. Akryl er derfor, udover PLEXIGLAS® , også kendt under flere handelsnavne som f.eks. PERSPEX®, Policril®, Satinglas®, Setacryl®, Oroglas®, ALTUGLAS™ og GreenCast®, der er en genanvendt akryl.
Hvilke former og dimensioner kan akryl fås i?
Akrylplast kan fås i plader og stænger i forskellige dimensioner og tykkelser.
Vi forhandler og bearbejder ekstruderet og støbt akryl i alverdens farver. Derudover kan vi også tilbyde den genanvendelige akryl GreenCast®.
På videoen herunder kan du se hvordan en af vores laserskærere nøjagtigt skærer sig gennem akryl.
Bearbejdning af akryl
De mest anvendte metoder til bearbejdning af akryl er skæring med laser eller plotter, CNC-fræsning og drejning, varmebukning samt termoformning. Akryl kan også limes og poleres.
Vi tilbyder også gravering i akryl, hvilket gør designmulighederne endnu større. Med print kan du let opnå et skræddersyet produkt og et iøjnefaldende udtryk.
Når du bestiller udskæring af akrylplader hos Induflex, har vi din ordre klar til levering inden for fem dage.
Temperaturområder
Akrylplast kan anvendes ved temperaturer fra minus 40 °C og op til 80 °C. Udsættes akrylen for højere temperaturer i længere tid bliver den blød.
Lysgennemgang
Akryl har en høj lysgennemgang sammenlignet med øvrige lignende materialer.
Materiale | Maksimal lysgennemgang |
Akryl | 92 % |
PC | 87 - 91 % |
PETG | 88 % |
PET | 89 % |
Hvad kan man bruge akryl til?
Grundet de mange visuelle muligheder med farver og strukturer og bearbejdningsmuligheder er akryl ideelt til alverdens produkter, hvor de visuelle egenskaber er i højsædet.
Akryl kan f.eks. bruges til:
- Afskærmninger
- Dørplader og skueglas
- Brochureholdere
- Displays
- Podier
- Montrer
- Skilte
Akryl er FKM-godkendt og kan derfor bruges til anvendelse inden for levnedsmidler, f.eks. til opbevaring af fødevarer.
Akryl har en højere lysgennemgang end glas og bruges også ofte som et alternativ til glas i en lang række produkter på tværs af industrier. Dog er akryl mindre ridsefast end glas, så i tilfælde hvor der slides meget på produktet, f.eks. et produkt som en bilrude, er glas at foretrække.
Derudover anvendes akryl også til elektronikprodukter, hifi-udstyr og belysning som f.eks. lamper eller diffusere hvor det grundet sin vægt og visuelle egenskaber og høje lysgennemgang kan være et foretrukket alternativ i forhold til f.eks. metal eller andre materialer.
Vi har af den årsag også kunder inden for audio- og belysningsindustrien, som anvender udskåret akryl i deres produkter.
Alternativer til akryl
Når det kommer til det visuelle udtryk, er akryl et uovertruffet materiale. Dog kan der være krav til et færdigt produkt, som gør, at f.eks. polycarbonat kan være et bedre valg.
Polycarbonat fås ikke i lige så mange farver og finishes som akryl, men det er mere slagfast og kan klare temperaturer fra - 40 til 120 ° C. Til visse typer af afskærmning kan polycarbonat være et bedre materialevalg.
Er du i tvivl om, hvorvidt akryl eller polycarbonat er det rette materiale til dit produkt? Få mere info i denne video, hvor vores salgskoordinator Anders giver dig et overblik over forskellene på akryl og polycarbonat.
I dette skema kan du se densitet, lystransmission og ridsefasthed på de klare materialer:
Egenskaber | Densitet | Lystransmission | Ridsefasthed |
PMMA XT | 1,19 g/cm-3 | 92 % | God |
PMMA ST | 1,19 g/cm-3 | 92 % | Meget god |
PC UV | 1,2 g/cm-3 | 87 - 91 % | God |
PETG | 1,27 g/cm-3 | 88 % | OK |
PET | 1,34 g/cm-3 | 89 % | OK |
Akryl fra Induflex
Hos Induflex arbejder vi med nogle af Europas førende leverandører, og du får derfor altid den bedste kvalitet akryl i dine produkter.
PERSPEX® akryl: Støbt akryl i mange farver
Når det gælder farvet akryl, anvender vi hos Induflex primært den schweiziske akryl med brandnavnet PERSPEX®.
PERSPEX akryl har en høj kvalitet - i top på verdensplan - og akrylen er kendt for sit store udvalg af farver og overfladefinishes. Derfor er PERSPEX akryl et oplagt valg og vælges ofte til produktion af produkter, hvor æstetikken er i højsædet.
Dertil skal lægges, at PERSPEX akryl har solide tekniske egenskaber. Skal du bruge en akryl i farve, vil vi derfor ofte anbefale dig en PERSPEX akryl.
Plader i PERSPEX akryl i farver fremstilles typisk ved støbning.
Vi har mange farver PERSPEX akryl klar til bearbejdning til dit produkt i flere størrelser og tykkelser, og vi kan også få specialfarver hjem til dig, hvis du har et specifikt farveønske.
Se den aktuelle lagerstand samt dimensioner for ekstruderet akryl i vores leveringsprogram.
Husk, vi kan altid bearbejde emner udskåret fra plader af enhver størrelse inden for fem hverdage.
Vil du vide mere?
Har du lyst til at høre mere om akryl og dets mange muligheder? Eller har du nogle specifikke ønsker til lige netop din løsning?
Fakta om akryl
Akryl kan tage skade af rengøring med sprit, rensebenzin eller hårde børster, som ridser akrylen.
Akryl rengøres derfor bedst med vand, ganske almindelig opvaskemiddel og en ren, blød klud, som ikke laver ridser i akrylens overflade. Akryl kan også sprayes med glasrens (uden sprit og alkohol) og tørres over med en blød klud.
Vær opmærksom på, at megen mekanisk slid med klud eller andre genstande mod akryl kan give små ridser og med tiden gøre den blanke akryls overflade mat.
Akryl tåler svage syrer, baser samt en række nonpolære opløsningsmidler. Derimod tåler akrylen ikke stærke syrer, baser eller polære opløsningsmidler som eksempelvis acetone og kloroform.
Billedet her viser et eksempel på et stykke laserskåret 3 mm akryl med, som er dyppet i acetone efter laserskæringen og derfor har fået krakelerede kanter. Lignende ville kunne ses ved kontakt med benzin eller alkohol.
Vandoptagelsen i akryl er begrænset, og det er relativt let at tørre. Men vandoptagelsen kan stadig få en akrylplade til at krumme, hvis den eksempelvis bliver fugtig på den ene side – ganske ligesom træ.
Akryl produceres i to udgaver, en støbt og en ekstruderet. Støbt akryl kaldes akryl ST, mens ekstruderet kaldes akryl XT.
Fremstilling af støbt og ekstruderet akryl
Støbt akryl fremstilles ved at blande akrylens bestanddele i forme. Der opstår en kemisk proces i formen, som skaber et homogent materiale med samme egenskaber i alle retninger.
Ekstruderet akryl derimod fremstilles ved kontinueret at presse akrylmassen gennem en form, samtidig med at den kemiske proces foregår. Ekstruderet akryl er derfor heterogent og har egenskaber, der svinger afhængig af retningen, som deraf kaldes ekstruderingsretningen.
Kvalitetsforskel på støbt og ekstruderet akryl
Støbt akryl anses nogle gange som værende af den højeste kvalitet, men både støbt og ekstruderet har sine fordele og ulemper – så det er faktisk anvendelsen og de ønskede egenskaber på slutproduktet, som afgør, hvad der er bedst at vælge til netop dit design.
Farveudvalg på støbt og ekstruderet akryl
Støbt akryl fremstilles i mange farver, mens ekstruderet akryl ofte er klart (gennemsigtigt), hvidt eller sort. Bestiller du en specialfarve hos os, bliver den støbt.
Forskelle på støbt og ekstruderet akryls egenskaber
I forhold til egenskaber har støbt akryl en højere overfladebestandighed og er derfor mere ridsefast og mere resistent over for kemikalier end ekstruderet akryl.
Plader i støbt akryl har en højere tykkelsestolerance – en støbt 3 mm plade svinger +/- 15 % i tykkelsen, hvorimod en ekstruderet akryl svinger +/- 5 %. Tolerancen for støbt akryl kan derfor give udfordringer ved nogle designs, f.eks. i forhold til samlinger.
Derudover har støbt akryl også færre spændinger end ekstruderet akryl.
Forskelle ved bearbejdning af støbt og ekstruderet akryl
Ved bearbejdningen af akrylen opfører støbt og ekstruderet akryl sig også forskelligt.
Det er vanskeligere at bukke og forme støbt akryl end ekstruderet akryl.
Når støbt akryl laserskæres er der næsten ingen grater, hvorimod ekstruderet akryl vil have grater efter laserskæring.
Overfladen ved gravering af støbt akryl bliver mathvid, mens den på ekstruderet akryl bliver matgrå og dermed mindre tydelig i materialet. Gennemsigtig akryl kan dog slet ikke graveres med YAG-laser.
Også ved polering er der forskel på de to typer akryl. Ekstruderet akryl kan flammepoleres, og det kan støbt akryl ikke.
Er du i tvivl om, om du skal vælge støbt eller ekstruderet akryl til dit design, hjælper vi dig gerne.
Akryl er også kendt som akrylglas pga. sine glaslignende egenskaber.
Om du kan anvende akryl frem for glas, afhænger af hvad du skal bruge det til.
Akryls lysgennemgang er højere end glas, så akryl kan derfor anvendes i stedet for glas uden at man får lavere lysgennemgang.
Du kan også få akryl med spejleffekt i forskellige farver med samme effekt som et spejl i glas.
Akryl og glas adskiller sig dog på andre egenskaber fra hinanden. For eksempel er akryl lettere, mere slagfast og mere fleksibelt end glas.
Er du i tvivl om, hvorvidt akryl egner sig til dit produkt, er du velkommen til at kontakte os og få vejledning.
Det korte svar er, at du kan få akryl i alle farver.
Vi har altid akrylplader i mere end 80 farver på lager.
Har du en bestemt farve, kan vi få fremstillet akryl i den specifikke farve til dig – vær dog opmærksom på, at det kræver en vis mængde for at få fremstillet akryl i en specifik farve.
Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål om lagerstand eller specifikke farver.
Opal akryl kan diffusere lyset, da det ikke er helt transparent, men i stedet har en mattering i sig.
Der findes forskellige opale akryler med forskellige lystransmissioner.
Som tommelfingerregel kan man sige, at jo højere lystransmission, desto mere transparent er akrylen - og tilsvarende, at jo lavere lystransmission, desto mere mat er materialet.
Bemærk, du kan sagtens få matteret, opal akryl med både blank og mat overfladefinish.
Opal akryl, og andre opale plast, anvendes i stort omfang til belysningsprodukter, som f.eks. lamper, da det kan diffusere, altså sprede lyset, på mange måder.
Opal akryl fås både i støbte plader og i ekstruderede plader.
Akryl er en amorf plast i kategorien termoplast. Termoplast er kendetegnet ved, at det kan smeltes og (om)formes mange gange.
Akryl er kendt under forskellige handelsnavnet, hvor af det mest kendte nok er Plexiglas®.
Hos Induflex tilbyder vi produktion af mange produkter i akryl samt stænger og plader i akryl i mange farver.
Akryl fremstilles ved at blande polymerer enten via støbning eller gennem ekstrudering, hvor akrylen presses.
Akryl-halvfabrikata er plader i forskellige tykkelser og stænger i forskellige diametre.
Hos Induflex bearbejder vi disse plader og stænger og kan derfor fremstille alverdens produkter i akryl.
Tolerancerne på plader i akryl afhænger af, om akrylpladen er støbt eller ekstruderet.
Plader i støbt akryl svinger nemlig mere i tykkelsen end plader i ekstruderet akryl.
For eksempel svinger en støbt 3 mm akrylplade +/- 15 %, mens en ekstruderet akrylplade på 3 mm kun svinger +/- 5 % i tykkelsen.
Som meget andet termoplast er akryl kærvfølsomt. Konstruktioner skal derfor laves uden skarpe indvendige hjørner. Kombineres en konstruktion med kærvvirkning med indre spændinger, skal der ikke meget til, før akrylen revner under bearbejdning, transport eller den første ibrugtagning.
Indre spændinger er velkendte i ekstruderet akryl grundet fabrikationsmetoden af råvaren, men spændinger kan også skabes ved ukyndig flammepolering, laserskæring eller brug af forkerte værktøjer.
Indre spændinger i akryl kan fjernes ved afspænding, som er en langsom opvarmning og afkøling (annealing).
I en klar akryl kan spændinger ses, rent visuelt, ved hjælp af to stykker polaroidfilter. Placer akrylen bag en lyskilde, læg filterne ovenpå hinanden og iagttag akrylen gennem filtrene, mens du drejer filtrene i forhold til hinanden. Spændingerne vil nu lyse op.
Akrylens dimensioner ændrer sig ikke nævneværdigt over tid, hvorfor mange måleinstrumenter fabrikeres i akryl. Der bør dog udvises påpasselighed, når akrylen anvendes sammen med andre materialer, da akrylen udvider sig med stigende temperaturer.
En akrylstang på 1 meter bliver således 0,7 mm længere, hvis temperaturen stiger 10 grader. Spændes akrylen fast i en stålramme, er der overvejende sandsynlighed for sprængninger i akrylen, hvis temperaturen ændrer sig.
Akryl bliver i stort omfang brugt i optiske sammenhænge, hvor de strukturelle egenskaber er sekundære. Men ved visse konstruktioner er det ekstremt vigtigt, at det kan modstå prædefinerede statiske og dynamiske påvirkninger – det kan eksempelvis være gangbroer eller akvarier.
Konstruktion i akryl er mere kompleks end den er i eksempelvis stål, fordi både tid og temperatur har indflydelse på akrylens egenskaber. Akryl er visko-elastisk og stål er lineærelastisk-idealplastisk. Det betyder, at akrylens styrke vil ændre sig afhængig af, hvor lang tid det er belastet og ved hvilken temperatur. Samtidig svækkes styrken, når det udsættes for UV og især organiske opløsningsmidler. Akryl brugt i højere sikkerhedsgrupper må og skal derfor inspiceres regelmæssigt.
Ja, akryl (PMMA) er UV-resistent og kan også anvendes udendørs.
Du skal blot være opmærksom på, at det kan blive porøst i frostgrader.
Akryl er fødevaregodkendt (FKM) og er derfor velegnet til emner, som kommer i direkte kontakt med fødevarer.
Kundecases