Konvertering til plast
Plast som konstruktionsmateriale
De stærke og avancerede tekniske plastmaterialer giver mange muligheder for anvendelse af plast – også til mere krævende opgaver.
Plast anvendes som konstruktionsmateriale til mange applikationer i diverse industrier, og det er ofte en fordelagtig erstatning for dele i f.eks. metal, stål og træ.
Med plast har du en stor designfrihed – også inden for en overskuelig pris pr. emne, og der kan være store gevinster at hente og mange grunde til at skifte fra et andet materiale til plast.
Derfor skal du overveje teknisk plast til dine emner
Der findes mange typer teknisk plast – også kendt som konstruktionsplast. Hver har de deres fordele frem for andre materialer.
Nedenfor kan du læse nogle af de mest oplagte fordele, som du kan profitere af, når du vælger plast frem for andre materialer.
Plast har en lav vægtfylde
En af de åbenlyse forskelle på metal og plast er vægtfylden.
Nogle tekniske og high performance plast, der ofte kan anvendes i stedet for metal, vejer for eksempel op til 8 gange mindre end stål. Substituerbare maskindele i plast vejer derfor simpelthen mindre.
Det gør, at dine produkter af plast bliver lettere, og det resulterer også i en lavere transportvægt.
Du kan se vægtfylden for et udvalg af de tekniske plast i skemaet herunder.
Saml flere dele til ét emne
Når du konverterer til plast, kan flere funktioner ofte integreres i ét enkelt nyt plastemne.
For eksempel kan en maskindel, som før en konvertering bestod af flere emner i træ eller stål, samles til ét enkelt emne i plast.
Denne integration af de enkelte komponenter kan give en forenkling af fremstillingsprocessen - og dermed ofte en reduktion af produktionsomkostninger.
Du kan se et eksempel på integration af flere emner i denne kundecase.
Minimér eller fjern smøremidler
Når du anvender plast, slipper du for olie og andre smøremidler.
Også på steder, hvor plasten er udsat for mekaniske påvirkninger og skal kunne glide ubesværet.
Nogle plasttyper, som f.eks. PTFE har nemlig en så lav friktion i sig selv, at det overflødiggør smøremidler.
Plastens friktionsegenskaber kan være så gode at dele i plast, der anvendes uden smøremidler, kan have en bedre friktion end dele af metal, der anvendes med smøremidler.
Selvom flere plast i sig selv har gode friktionsegenskaber, findes der også plast med tilsætningsstoffer, som kan øge friktionen i plasten endnu mere.
Et godt eksempel på dette er polyamid PA 6 (nylon) tilsat MOS2 (molybdændisulfid) og olie. Hvis en maskindel af dette materiale udsættes for et tilpas højt tryk, vil olien migrere mod ydersiden af materialet og dermed øge friktionen.
Dine emner i plast produceres også uden smøremidler og kølervæsker. Derfor er dine plastemner helt rene, når du modtager dem.
Plast fungerer på tværs af miljøer
De forskellige konstruktionsplast har ofte flere egenskaber og kan derfor anvendes på tværs af miljøer.
En mellemlægsklods i en maskine til fremstilling eller håndtering af fødevarer skal kunne klare både kemikalier, grundet behovet for intensiv rengøring, og være fødevaregodkendt, da maskinen er i kontakt med fødevarer.
Laver man denne klods i stål, skal det være lakeret for at kunne klare kemikalier, men den skal være rustfri for at kunne være i kontakt med fødevarer. Ved stål er der altså behov for to forskellige materialer eller overfladebehandlinger.
Laver man den samme mellemlægsklods i PEHD-plast, ville den uden videre kunne anvendes både med kemikalier og til emner, der skal i kontakt med fødevarer.
Plast er et konstant materiale
I modsætning til materialer, som er overfladebehandlede/coatede, har plast sine egenskaber i sig konstant og uændret gennem hele materialet. Sammensætningen af plasten er den samme på overfladen som i kernen af materialet.
Derfor er der ikke behov for at overfladebehandle dine emner i plast. Og dermed bliver overfladebehandlingsprocesser som galvanisering, lakering og lignende overflødige, når du vælger plast.
Dette har også den fordel, at plasten beholder sin overflade og har konstante egenskaber, selvom den slides. Du risikerer altså ikke, at en overflade slides af og med tiden får forringet kvalitet.
Plast har øget holdbarhed ved slid
Bliver vi ved emnet slid, er her endnu en fordel ved plast, som er værd at fremhæve. I modsætning til den gængse opfattelse er plast nemlig et yderst slidstærkt materiale.
Tekniske plast som polyamid (nylon) og PEHD klarer sig for eksempel fremragende i abrasive miljøer.
Test (ISO 15527) viser f.eks. at både polyamid, PEHD 1000 og PEHD 2000 klarer slid ved sand bedre end stål og aluminium.
Du kan se slidstyrken for forskellige materialer i skemaet herunder. Jo lavere tal i skemaet, desto højere slidstyrke.
Plast optager mindre fugt end træ
Alt afhængig af hvilket miljø din maskindel eller dit emne skal være i, kan det være en fordel, at det ikke optager fugt.
Særligt en plast som PEHD (polyethylen) har et meget lavt fugtoptag.
Plast fås i mange farver
Kort sagt: Du kan spare penge på at konvertere til plast
De ovennævnte faktorer som øget holdbarhed på dine emner, hurtigere fremstilling af dine emner, ingen overfladebehandling, integration af flere emner gør, at der kan være mange omkostninger at spare, ved at vælge plast.
Og husk, det behøver ikke være kompliceret. Konvertering af små, enkle dele kan også give en stor besparelse.
Hvornår skal du ikke vælge plast?
Det kan være mekaniske krav, som plast ikke kan leve op til.
Plast er typisk ikke velegnet til konstruktion af lange emner, som for eksempel spær, på flere meter, der tilføres konstant tryk. I sådan en konstruktion vil plasten simpelthen bøje.
Men er der ikke mekaniske krav af den slags, kan plast være et godt alternativ, og plast er ideelt til mange maskindele, bander, afstandsklodser med mere.
Er du nysgerrig på, om plast også ville kunne gøre en forskel for din produktion eller dit produkt?
Så er du velkommen til at kontakte os.
Rekonstruktion af emner til plast
Hvis du skifter fra metal – eller et andet materiale - til plast, skal du være opmærksom på, at metal-designet ikke nødvendigvis kan overføres direkte til den nye plastkonstruktion. Det betyder, at emnet skal rekonstrueres for at undgå defekter i styrke eller overflade.
Ved rekonstruktionen skal man gøre sig overvejelser om formål og det miljø emnet skal indgå i, herunder:
- Styrke
- Stivhed
- Udvidelseskoefficient
- Temperaturbestandighed
- Tolerance
- Regulativer (krav til UL 94/Atex, antistatiske krav og lignende)
- Afskærmning
- Produktlevetid.
Vigtigst i denne proces er at afdække og informere om brugen, da det er information eller detaljerne, der kan være afgørende for det rette valg.
Vil du vide mere om konstruktion i teknisk plast?
Vi vejleder dig
Hos Induflex har vi stor erfaring med konvertering fra stål til plast – fra afdækning af behov til rekonstruktion af eksisterende emner og produktion af nye emner i rette materiale.
Vi vejleder dig ud fra dine behov og din produktion til at finde den bedst mulige plasttype og konstruktion.
Ved en uforpligtende gennemgang af din produktion kan vi blotlægge, om der er steder, hvor plast vil kunne give dig økonomiske og miljømæssige fordele.
Kontakt os, hvis du vil høre mere.
Spørgsmål og svar om konvertering til plast
Der er mange emner som kan konverteres til plast. Vi har stor erfaring med konvertering af forskellige maskindele som f.eks. tandhjul, snegle, delkomponenter og profiler.
Mange typer metal, stål og træ.
Vil du vide, om dit emne kan konverteres til plast? Og hvilke besparelser og fordele du ville kunne opnå?
Send en tegning med dit emne i enten DXF- eller STEP-format og evt. en PDF til induflex@induflex.dk, så vender vi tilbage til dig.
Du er også velkommen til at ringe til os på tlf. 9837 1988 eller udfylde kontaktformularen herunder – så sørger vi for, at den rette medarbejder kontakter dig.
Det er meget afhængig af miljø og maskinen samt typen af plast, hvor ofte plastemner skal udskiftes.
Har du et bestemt emne, du overvejer at konvertere, giver vi dig gerne en konkret vurdering af holdbarhed ved en eventuel konvertering til plast – helt uforpligtende.
Hos Induflex kan vi lave selv meget snævre tolerancer i plast.
Når du bestiller et plastemne hos os, overholder det som standard Dansk Standard ISO 2768-1 (medium). Vi måler tolerancerne ved stuetemperatur, omkring 21 °C.
Vi kan selvfølgelig aftale en anden tolerance, hvis du ønsker.
Vi leverer blandt andet til
Kundecases med konvertering til plast