Polyvinylchlorid (PVC)
Hvad er PVC?
PVC er en forkortelse for polyvinylchlorid og er en amorf termoplast.
PVC fremstilles, i modsætning til mange andre plast, ikke alene af råolie, men af en blanding af råolie og salt (NaCl).
PVC har haft et blakket ry grundet indholdet af giftige stoffer i materialet, som f.eks. ftalater. Dog er de stoffer i dag udskiftet med ikke-skadelige alternativer. PVC overholder i dag derfor REACH-forordningen.

Hvilke typer PVC findes der?
Der findes flere typer PVC, som groft kan inddeles i tre typer: Hård PVC, blød PVC og opskummet PVC.
Hos Induflex bearbejder vi alle tre typer og kan derfor fremstille dit emne - uanset hvilken type PVC det skal fremstilles i.
Hård PVC (massiv PVC)
Hård PVC er en massiv plast, som findes i forskellige farver. Hos Induflex bearbejder vi plader i hård PVC i forskellige mål som f.eks. 2000 x 1000 mm og 3000 x 1500 mm.
Blød PVC
Blød PVC er et transparent materiale. Når vi bearbejder blød PVC, er det ofte i ruller, og der er derfor næsten ingen begrænsning på længden af de emner, du kan få fremstillet i blød PVC.
Opskummet PVC
Opskummet PVC – kendt under brandnavnet Vikupor - findes i mange farver og med forskellige overflader. Emner i opskummet PVC produceres af plader i forskellig tykkelse.


Produkter lavet af PVC
Hård PVC er den mest anvendte af de tre typer PVC. Hård PVC er nok mest kendt i byggebranchen, hvor der anvendes mange tagplader og tagrender af hård PVC. Den hårde PVC anvendes også til lamper og anden belysning.
Mange af de ting, du kan købe i f.eks. byggemarkeder og legetøjsforretninger er også fremstillet helt eller delvist af hård PVC.
Nogle PVC fås med fødevaregodkendelse (FKM) og materialet kan derfor også anvendes i fødevareindustrien.
Blød PVC anvendes f.eks. i byggebranchen til gulve, måske bedre kendt som vinyl. Derudover er den bløde PVC grundet sin elasticitet egnet til underlag og skridsikre måtter med forskellige formål.
Vi anvender primært blød PVC til fremstilling af plastlameller eller bændelgardiner til maskiner og anlæg.
Opskummet PVC er ideelt til visuelle projekter og POS-produkter som f.eks. skilte og podier.


PVC’s egenskaber og fordele
PVC, hård og blød, er en termoplast, så den kan smeltes og genanvendes.
Hård PVC er kendetegnet ved stivhed, hårdhed og styrke. Derudover har materialet en god dimensionsstabilitet.
Hård PVC er også en populær plast, da det er en af de billigere plastmaterialer. Derudover udmærker PVC sig ved sin kemikalieresistens. PVC kan nemlig tåle mange kemikalier, både syrer og baser. PVC har også en god elektrisk isoleringsevne og optager minimalt vand.
Når PVC bliver for koldt, bliver det krystallinsk – det vil sige, at det går i stykker ved slag. Derfor skal du være opmærksom på temperaturen i de områder, hvor dine PVC-emner skal anvendes.
Hård PVC kan som tommelfingerregel anvendes i områder med temperaturer mellem – 10 °C og 60 °C. Blød PVC kan derimod klare temperaturer helt ned til – 40 °C.


Alternative materialer til PVC
Alternativer til hård PVC
Andre billigere plast i plader kan anvendes til samme formål som PVC, det kan være plast som f.eks. PET, polycarbonat eller polyethylen.
Temperaturer i anvendelsesområder, kemikalieresistens og slagfasthed og visuelle egenskaber kan være med til at afgøre, hvilke materialer der er det optimale valg.
Alternativer til blød PVC
Den bløde PVC kan i nogle tilfælde udskiftes med silikone eller en gummi.
Alternativer til opskummet PVC
Forskellige letvægtsplader og sandwichplader minder i udseende om opskummet PVC og kan også anvendes til flere af de samme formål.
Bearbejdning af PVC
Hård PVC egner sig godt til spåntagende bearbejdning som f.eks. fræsning og drejning.
Blød PVC kan skæres med kniv, f.eks. på en skæreplotter.
Opskummet PVC kan skæres og fræses ud, og kan yderligere præges med folie og digitalprint. Vi kan skære emner i opskummet PVC efter dine mål og også printe på en eller begge sider af emnerne.
Hvis vi har materialet på lager, kan vi skære dit emne i PVC inden for fem hverdage.
Vil du vide mere om PVC eller leveringstiden på emner? Eller er du i tvivl om, hvilken plast dit produkt skal fremstilles i? Så er du velkommen til at kontakte os – vi er klar til at hjælpe dig videre med dit projekt.
