color_stroke_top

Induflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring


Tlf: +45 98 37 19 88    

E-mail: induflex@induflex.dk

Støbt vs ekstruderet akryl

Akryl produceres i to udgaver, støbt og ekstruderet. De to betegnelser henviser til hvordan råvaren er lavet. De to forskellige produktionsmetoder giver nogle små, men vigtige forskelle i akrylens egenskaber, der kommer til udtryk under bearbejdning.  Støbt akryl betragtes ofte som værende en bedre kvalitet, men rent faktisk er der tale om to forskellige råvarematerialer med hver deres fordele og ulemper.


Som en tommelfingerregel kan man sige at farvede akrylplader er støbte - og profiler er ekstruderede.Støbt akryl 

Støbt akryl fremstilles ved at blande akrylens flydende bestanddele i forme. I formen opstår der en kemisk proces, som skaber et homogent materiale med de samme egenskaber hele vejen igennem materialet og i alle retninger.

Støbt akryl produceres i et væld af standard tykkelser og farver medvarierende gennemsigtighed. Bestilles en specialfarve ved en dansk leverandør vil det altid være støbt akryl.


En støbt akryl har en højere overfladebestandighed. Den er derfor mere robust overfor ridser og mere resistent overfor opløsningsmidler end en ekstruderet akryl. Lasergraveres en støbt akryl bliver graveringen mathvid.


Plader i støbt akryl svinger mere i tykkelsestolerance enden ekstruderet. En støbt 3 mm. akrylplade svinger +/- 15% i tykkelse. Den storetolerance på støbte akrylplader kommer tit som en kedelig overraskelse for konstruktører, der på denne måde ender med mange fejlkonstruktioner som følge.


Støbt akryl er vanskeligere at bukke og forme end en ekstruderet akryl. Når støbt farvet akryl opvarmes til termoformning eller varmebukning kan farven ændre sig. Matte farvede overflader kan blive blanke og blanke overflader kan blive matte. Desuden kan farvenuancen ændre sig. Af samme årsag er det vanskeligere at flammepolere (for eksempelvis at fjerne ridser) en støbt akrylplade. Der er som udgangspunkt færre spændinger i støbt akryl. Laserskæres den støbte akryl er der af samme årsag næsten ingen grater.Ekstruderet akryl

Ekstruderet akryl fremstilles ved at presse akrylmassen gennem en form samtidig med at den kemiske proces foregår. Ekstruderet akryl er derfor heterogen med egenskaber der svinger afhængig af retningen. Man snakker her om pladens ekstruderingsretning.


Ekstruderingsretningen har en del at sige i den efterfølgende bearbejdning, som man gør bedst at tage højde for. Varmebukning og termoformning af en plade af ekstruderet akryl kan, grundet ekstruderingsretning, opføre sig forskelligt, alt efter hvilken retning den bukkes i.


Laserskæres den ekstruderede akryl, kommer der en lillegrat på ene side af pladen og snittet kan variere en smule afhængigt af ekstruderingsretningen. Ekstruderet akryl produceres i et mere begrænset farveudbud end den støbte. Når en ekstruderet akryl lasergraveres bliver graveringen matgrå.


Plader i ekstruderet akryl er mere stabile i tykkelsestolerance og svinger kun med +/- 5%. Spredningen på tykkelsestolerance forekommer, i vores erfaring, også at være mindre på ekstruderet akryl end på støbt.


Overfladebestandigheden på ekstruderet akryl er ikke ligeså høj som ved støbt akryl. Dette betyder at den ekstruderede akryl lettere ridses og har en lavere kemikalieresistens overfor opløsningsmidler. Til gengæld er den ekstruderede akryl lettere at flammepolere. Der er som udgangspunkt flere iboende spændinger i ekstruderet akryl. Dette skyldes produktionsmetoden. Spændinger kan fjernes ved en afspændingsproces (annealing).


For yderligere information kontakt os på induflex@induflex.dk 

STEMNING_8


LASERSKAERING_13
untitled

Lasergravering i hhv. ekstruderet & støbt akrylInduflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring

Tlf: +45 98 37 19 88    

induflex@induflex.dk

CVR: 12 82 81 95 

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.
SmE_bl
YOU THINK IT, WE SHAPE IT
hollow-cut-facebook
hollow-cut-instagram
hollow-cut-youtube
hollow-cut-linkedin