color_stroke_top

Induflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring


Tlf: +45 98 37 19 88    

E-mail: induflex@induflex.dk

Laserskæring

Der findes og udvikles hele tiden nye materialer, der alle reagerer forskelligt på laserskæring, så det er umuligt at gøre status over dem alle og på forhånd forudsige resultatet af laserskæring. Ofte må det komme an på en prøve. 


Herunder gennemgås de mest anvendte materialer og hvordan de reagerer på laserskæring.


Akryl 

Akryl kaldes 'plexiglas' i folkemunde. Den tekniske betegnelse er pmma. Akryl ligger på førstepladsen her i huset, når vi måler på mængder, der laserskæres. Dette skyldes det overordentligt gode resultat og akryls udbredelse og popularitet. 


Akryl kan laserskæres i pladetykkelser op til 25 mm. Tolerancerne ved laserskæring af akryl hænger nøje sammen med pladetykkelsen, idet laserskårne snit ikke er fuldstændig lodrette. Plader i 1 mm tykkelse kan skæres med tolerancer på +/-0,1 mm. Herefter stiger tolerancen til +/-0,25 mm ved en 8 mm plade og +/-0,7 mm ved 20 mm.


Klar akryl får et snit, der er fuldstændig transparent og sjældent kræver efterbearbejdning. 

Ekstruderet akryl får ved laserskæring en lille grat på den ene side, hvorimod støbt akryl er helt fri for grater. 

Farvet akryl kan, i langt de fleste tilfælde, laserskæres med et glimrende resultat. 

 

Folie 

Folier til overlays, spacere, streamers og isolatorer er et andet område, hvor laserskæring giver et godt resultat. Alternativet til laserskæring er enten stansning eller skæring med plotter. Begge metoder er generelt hurtigere, men er begrænset af hulafstande og hulstørrelser. Desuden efterlader de trykmærker langs snittet.


Ved laserskæring er der stort set ingen begrænsninger på geometri - og ingen trykmærker. 

Det er muligt at laserskære gennem flere lag af forskellige materialer. F. eks PC eller PS med klæber, men også polyester som mylar, petg, axpet, vivak er egnede.

 

Laserskæring af filt.

Uanset om det er filtdug, polaroid-filter eller lignende materiale, er laserskæring er yderst velegnet. Skæringen kan gøres meget hurtigt og meget præcist bl.a ved at skære fra ruller. Kanten bliver helt uden trævler, som var den svejset. 


Andre typer polaroid filtre, skum plast og finér kan også laserskæres med fine resultater. 

 

Serigrafi 

Serigrafisk tryk bliver ikke påvirket af laserskæring i nævneværdig grad. Der kan laserskæres direkte oveni trykket uden at farven bliver misfarvet, krakeleret eller på anden måde beskadiget.

Det er derfor oftest en god idé at trykke plader og folier - før laserskæringen. Laserskæres pladerne først, kan der opstå problemer med sammensætningen af kemikalierne fra trykfarven og spændingerne fra laserskæringen.


Mange plader og folier skal skæres nøjagtigt i forhold til det serigrafiske tryk. I samarbejde med Trivision har vi derfor udviklet et visionssystem, der automatisk flytter skæringen så den ligger rigtigt i forhold til trykket.

 

Teknisk plast 

Mange tekniske plastmaterialer kan med held laserskæres, hvis pladetykkelsen ikke overstiger 1 mm. Ved tykkere plader opstår der problemer med kvalitet og tolerance, fordi plast ofte smelter langs snittet. Samtidig udvikles dampe der kræver specielle forholdsregler mht. udsugning og filtre. Alligevel laserskæres teknisk plast indimellem grundet emnets geometri eller for at holde prisen nede. 


Hos Induflex laserskærer vi ikke længere tekniske plastemner, da tilsvarende kvalitet oftest kan opnås enten ved fræsning eller vandstråleskæring.

 

Fandt du svar på dit spørgsmål?

Hvis ikke, så kontakt os på induflex@induflex.dk eller tlf. 98371988

 

 

 

Laserskåret 20 mm klar acryl - ekstruderet akryl

Farvede akrylplader er som regel støbte. Profiler er ekstruderet. Ekstrueret plexiglas

Ekstruderet profil - Ekstruderet akryl (plexiglas)

  

 

Laserskæring spændinger

Spændingerne i plast giver problemer, hvis de ikke

håndteres korrekt. Her 3 mm klar laserskåret acryl;

umiddelbart efter skæringen dyppet i acetone.

Lignende ses ved sprit og rense benzin. 

 

 

Laserskåret filterdug

Laserskåret filterdug.

 

 

Laserskåret polycarbonat

Laserskåret 3 mm polycarbonat (pc). 
Polycarbonatplader er på alle måder uegnet til

laserskæring. Overfladen bliver brun og der udvikles

giftige dampe. 

  

 

Laserskåret ABS

Laserskåret 3 mm ABS 

 

 

 

 

 

Induflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring

Tlf: +45 98 37 19 88    

induflex@induflex.dk

CVR: 12 82 81 95 

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.
SmE_bl
YOU THINK IT, WE SHAPE IT
hollow-cut-facebook
hollow-cut-instagram
hollow-cut-youtube
hollow-cut-linkedin