color_stroke_top

Induflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring


Tlf: +45 98 37 19 88    

E-mail: induflex@induflex.dk

Termoformning af plast 

Termoformning af plast 

Formålet med termoformning er at forme plastplade og rør. Typiske anvendelsesområder er buede skilte og udstillinger, afskærmninger, lampeskærme og buede rør. 
Ved termoformning af plast opvarmes plader/rør i en ovn langsomt til det bliver blødt og ”tilpas” formbart. Den blødgjort plast placeres i en form og afkøles igen. Plasten vil derved bevare den nye form, medmindre den opvarmes igen. 

Termoformning går også under betegnelsen varmeformning.


Materialer til brug ved termoformning 

Mange forskellige plastmaterialer kan termoformes. I princippet alle typer af termoplast, men ikke alle er lige velegnet, fordi temperaturområdet hvor plasten forbliver blødt er ret smalt. Materialet når at blive hårdt igen før placering i formen. 

Akryl , PC, PS og PVC er materialer der er lette at termoforme.


Termoformning af plader 

Ved Termoformning af plader kan opnås omtrendt samme resultater som hvis man folder et stykke papir. F.eks til et rør eller en tragt. Det mest almindelig er dog simple former som halvbuer og hævede hjørner. 

Varmeformning af plader er ideelt ved prototyper og mindre serier, fordi værktøjer/formen som regel kan laves billigt. Men det er også muligt at lave større produktionen. I så fald investeres der mere tid i værktøjer. Dels for at opnå en ensartet produktion, dels for at reducerer produktionstiden.Termoformning af rør 

Ved varmeformning af rør er det nødvendigt at sikre, at røret ikke klapper sammen når det bukkes. Dette gøres ved at opvarme røret, indsætte en fleksibel fjeder røret, placer røret i en form og trække fjederen ud igen når plasten igen er hård.


Alternativer til termoformning 

Varmebukning:Plastplader opvarmes over en varmetråd og bukkes langs en linie (se afsnit om bukning).


Vacuumformning

Acrylen presse ned over en form vha. vaccum. Plasten strækkes ud som ved en ballon og godstykkelsen bliver derved ofte forskellig langs emnet. Vacuumformning bruges bl.a til engangs plastemballage. 

Det er muligt at lave komplekse 3D emner ved vacuumformning, tilgengæld er værktøjerne dyre og ikke alle emner egner sig til vaccumeformning. F.eks. tykkere materialer med mange huller. 


Induflex vacuumformer ikke.For yderligere information kontakt os på info@induflex.dk

 


Induflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring


Tlf: +45 98 37 19 88    

E-mail: induflex@induflex.dk

Besøg Induflex på LinkedIn
YOU THINK IT, WE SHAPE IT